Uczniowie naszej szkoły przystąpili do II edycji programu edukacyjnego Lubella inspiruje i edukuje.
W czasie zajęć siódmoklasiści oraz gimnazjaliści klas drugich wykonywali plakaty pt. Produkty zbożowe – skarbnicą składników odżywczych.
Następnie wzięli udział w grze mającej na celu utrwalenie, a także sprawdzenie w praktyce wiadomości zdobytych podczas lekcji, ćwiczenie umiejętności rozpoznawania zbóż i produktów zbożowych, pogłębienie wiedzy o korzyściach związanych z ich spożywaniem oraz dotyczącej niezbędnych dla organizmu składników mineralnych.
Na kolejnych zajęciach uczniowie przygotowywali potrawę na bazie określonych artykułów spożywczych. Podczas wspólnego gotowania uczestnicy nabywali umiejętności komponowania urozmaiconej, różnorodnej diety bogatej w składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Przekonali się o tym, jak dużo możliwości w kuchni dają produkty zbożowe i jak wiele korzyści wynika z włączania ich do codziennych posiłków.
Uczniowie naszej szkoły wzięli też udział w konkursie kulinarnym, który mógł się odbyć dzięki szczególnemu zaangażowaniu Pana Pawła Michalskiego. Za to wsparcie serdecznie dziękujemy. Uczestnicy konkursu aktualnie walczą o atrakcyjne nagrody. Powodzenia!!!