WZW A to inaczej żółtaczka pokarmowa, wirusowe zapalenie wątroby typu A lub choroba brudnych rąk. Wystarczy zjeść skażoną żywność lub wypić zainfekowaną wodę, by się zarazić. Często do zakażenia dochodzi także poprzez bliski kontakt z osobą zarażoną w bezobjawowym stadium choroby, gdy nie jest jeszcze ona świadoma infekcji. Wirus szczególnie łatwo rozprzestrzenia się w przedszkolach, szkołach oraz placówkach skupiających grupę dzieci czy młodzieży. Dlatego w SP Nr 3 przekazano wiedzę na temat tej choroby. W klasach pierwszych przeprowadzono zajęcia profilaktyczne. Uczniowie przygotowali plakaty przypominające o konieczności dbania o higienę rąk oraz o obowiązkowym myciu warzyw i owoców przed jedzeniem. Dzieci przetrenowały też prawidłowe mycie rąk.
Wśród uczniów klas starszych przeprowadzono prelekcję i pogadankę na temat zapobiegania zachorowaniu na WZW typu A. Ponadto klasy VII szkoły podstawowej oraz II i III gimnazjum przygotowały na ten temat prezentacje multimedialne.
Z pewnością informacje pozyskane w czasie zajęć profilaktycznych pozwolą dzieciom i młodzieży zminimalizować ryzyko zarażenia się tym groźnym wirusem.