Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W klasach młodszych naszej szkoły odbyły się pogadanki na temat zdrowego żywienia, została przypomniana piramida zdrowia, dzieci przygotowały prace plastyczne o zdrowych produktach oraz zostały przeprowadzone warsztaty z przygotowania pożywnego śniadania pod nadzorem szkolnego kucharza i wychowawców.
Uczniowie dowiedzieli się, że rozpoczynanie dnia bez posiłku bądź niejedzenie między lekcjami źle wpływa na samopoczucie i koncentrację człowieka. Dzieci w swoich klasach przygotowały pyszne i zdrowe kanapki, a potem z apetytem je zjadły na pierwsze śniadanie. W tym dniu nie mogło również zabraknąć zdrowych przekąsek – owoców, jogurtów i orzechów. Uczniowie pili również wodę, która jest podstawą zdrowej diety. Mamy nadzieję, że dzisiejsze zajęcia uświadomiły najmłodszym, jak ważne jest zjedzenie śniadania i że warto zamiast po batonika sięgnąć po zdrowy owoc.